בבסיסה, תכנית רג/ 53 היא תכנית שאמורה לאגד את הכללים והזכויות הניתנות לבעלי דירות בפרויקטים בהם מתבצעת תמ"א 38. תמ"א 38 בתל אביב, היא תכנית שהתוותה על מנת לחזק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה. התכנית מאפשרת קבלת היתר בנייה לחיזוק מבנה ללא צורך בהכנת תכנית מפורטת, יחד עם זאת התכנית זקוקה לאישור הוועדה המקומית לתכנון ובניה על מנת למנוע פגיעה ברווחת התושבים.
זכויות הבנייה של תמ"א 38
חיזוק המבנה ללא תוספת בניה, בניית דירות חדשות, הרחבת שטח הדירות בקומה הראשונה, תוספת של קומה או שתיים, הקמת קומה חלקית נוספת בשטח של עד מחצית משטח הקומה שמתחתיה, הריסת הבניין הקיים והקמתו מחדש, תוספת מעלית, חניה ומרחבים מוגנים.
תכנית רג/ 53
כל פרויקט בניה באזור מוגרים גורר אי נוחות לתושבי השכונה ולדיירים שנאלצים להתמודד עם דפיקות, קידוחים ואבק, הרבה, הרבה אבק הפוגע באיכות חייהם וברווחת התושבים.
בית המשפט דרש תכנית תשתיתית מהוועדה המקומית וזו בחנה את מצב התשתיות בעיר, תוך התייחסות לתחבורה, כיתות לימוד, גני ילדים, ערך הקרקע וכדומה. משם נגזרה תכנית אזורית לניצול זכויות תמ"א 38 תוך התחשבות בתשתיות השכונתיות, התכנית אינה מוסיפה או גורעת מזכויות בניה, אך מבהירה מהי הדרך החכמה והנכונה ביותר להשתמש בזכויות הבניה מבלי לפגוע ברווחת התושבים ואיכות חייהם.
כמו כן, התוכנית הגדירה את המרחקים וקווי הבניין שיש לשמור במגרשים מתחת ומעל ל 600 מ"ר, קובעת שברוב המגרשים ניתן יהיה לבנות 8.5 קומות מעל קומת קרקע.
מה שתכנית ייצרה בעצם הוא סדר ותיאום ציפיות שלא היה קיים לפני כן, בכל הקשור לתכנון ובניה, ומה אפשר ואי אפשר לבנות על מגרש. חוסר התכנון גרר הצעות חסרות ביסוס שלא היו זוכות לאישור הועדה המקומית, לאכזבת היזמים והתושבים כאחד. רג/53 הגדירה מה מותר ואסור בפרויקטים של הריסה ובניה, תוך התחשבות בתשתיות קיימות ובאופן מאוד פשוט מציגה את האפשרויות הקיימות עבור תושבים קבלנים.
המלצות הוועדה המקומית לתכנון ובניה
חוקרת הוועדה המקומית לתכנון ובניה ברמת גן הגישה דו"ח המלצות ליישום תמ"א 38, עיקר המלצותיה היו צמצום תוספות בניה, הקטנת צפיפות הדיור והפיכת קווי הבניין לצרים יותר מאשר אלו שהוצעו בתכנית העירונית.
לפני מספר שנים הגבילה עיריית רמת גן את הבניה במסגרת תמ"א 38, ספגה ביקורת ציבורית קשה מצד מתנגדים שטענו כי התכנית מעניקה היקף זכויות בניה רחב מבלי לבחון לעומק את השטחים הציבוריים והתשתיות הקיימות, מולם טענו יזמים כי התוכנית מעניקה מעט מדי זכויות, והופכת את פרוייקטי התמ"א בעיר ללא כלכליים. העירייה מינתה חוקרת מטעם הועדה המקומית שקבעה כי כל רחוב צריך להיבדק על ידי מהנדסת העיר, והוועדה המקומית צריכה להפעיל שיקול דעת.